Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

1119 Budapest, Bártfai u. 34.
T: (1) 371-1620
F: (1) 203-2622
tarsasag@lakasepitesert.hu

 

- Letölthető kalkulátor

 

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület elkészítette „Bérlakásépítés kalkulátorát”, amelynek segítségével meghatározható a bérlakásépítések támogatási szükséglete, bekerülési költsége.

A kalkulátor szabadon paraméterezhető, így mindenki a saját maga által megadott építési költséggel, bérleti díjjal, hitelkamattal, hitelfutamidővel, lakásnagysággal, telek beépíthetőséggel, telekárral számolhat. A paramétereket az első oldalon (Alapadatok) lehet megadni, a többi (az összefüggéseket különböző nézőpontból bemutató) táblázat ezekkel számol.

A kalkulátorban szereplő kiinduló számok részben tapasztalati számok (pl. a hitelösszeg kamata), részben javasolt számok (pl. lakbér mértéke). A kalkulátor használata során az alapadatok módosításával különböző konstrukciók gyorsan összehasonlíthatóak és ezzel üzletileg is értékelhetővé válnak.

Az Egyesület azért tartja fontosnak a kalkulátor kifejlesztését, mert ez lehetővé teszi, hogy a bérlakásépítésekről folytatott egyeztetések során legalább nagyságrendi pontossággal meg lehessen becsülni az egyes felvetett koncepciók pénzügyi összefüggéseit.

A kalkulátor külön munkafüzetekben jeleníti meg az állam szempontjából történő finanszírozási összefüggéseket, bemutatja a bérlő költségeit, ezen felül részletesen bemutatja a telek és építési költségek alakulását is lakás és épület szinten. A kalkulátor tartalmaz módszertani leírást és külön tartalmazza a banki hitelezéssel kapcsolatos adatokat (tőke, tőketörlesztés, kamat, a futamidő egyes éveire vonatkoztatva). A kalkulátor utolsó táblája az OTÉK függeléket is tartalmazza, ennek segítségével a beépítési százalékok reálisan adhatóak meg.