Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

1119 Budapest, Bártfai u. 34.
T: (1) 371-1620
F: (1) 203-2622
tarsasag@lakasepitesert.hu

 

A Társaság a Lakásépítésért Szervezetet 1996-ban hozta létre 10 olyan építőanyag- gyártó és forgalmazó cég, amelyek a hazai építőanyag piac legjelentősebb résztvevői. A TÁRSASÁG 1999. évben elért eredményeinek hatására a taglétszám 19 cégre bővült.

A Társaság a Lakásépítésért Szervezet 2004. december 18-i dátummal, 18 taggal változatlan célokkal egyesületté alakult.

 

A társaság azzal a céllal jött létre, hogy az építőanyag szakmában meglévő szellemi erőket összefogja annak érdekében, hogy a magyar lakásépítés, az otthonteremtés ügye kedvező irányba változzék.

Munkálkodásunk központi gondolata az a tétel, miszerint évente legalább     40 000 db új lakást, családi házat szükséges felépíteni a hazai lakásállomány elöregedésének megállításához.

Tagjaink szakmáért érzett felelősségét bizonyítja az a tény, hogy TÁRSASÁGUNK az építési piac különböző területeiről érkező cégeket integrál.

E cél elérése érdekében a TÁRSASÁG munkájában tagjaink olyan képviselői vesznek részt, akiknek van elképzelésük egy jobban működő lakáspolitikáról és tenni is hajlandóak az ügyért.

 

Az Egyesület javasolja, hogy készüljön olyan többéves program, amelynek eredményeképpen az alábbi célok megvalósulhatnak:

 

 

  • Épüljön évente legalább 40 000 új európai szintű lakás, a jelenlegi lakásállomány pótlására.

 

  • Épüljön évente 10 000 új minőségi bérlakás, mely a középrétegek számára jelenthet lakásmegoldást.
 
  • Készüljön olyan támogatási rendszer, mellyel a meglévő lakásállomány minősége javítható, a lakások felújíthatóak.
 
  • Növekedjen a költségvetés lakástámogatásra fordított összegének reálértéke évről-évre. Közelítsen annak GDP-hez viszonyított aránya az európai átlaghoz.
 
  • A program tartalmazzon olyan keretfeltételeket (objektív odaítélési feltételek, adókedvezmények stb.), melyekkel az építőtársaságok illetve önkormányzatok szerepet vállalhatnak a minőségi bérlakások építésében.

A lakásépítés a gazdaság motorja...

A ráfordított költségek többszörösen megtérülhetnek

 

  • a GDP emelkedését vonhatják magukkal;

 

  • új munkahelyet teremthetnek, azaz csökkenthetik munkanélküliséget;

 

  • ipari nagyberuházásokat vonhatnak maga után.

Az építőipari ágazatban dolgozó több mint 140 000 ember és az iparág mintegy 2 000 milliárd forintnyi éves teljesítménye miatt az építőipar minden kétséget kizáróan a magyar gazdaság egyik legmeghatározóbb ágazata.

 A Társaság a Lakásépítésért Szervezet javasolja a
felelős Lakásügyi Minisztérium létrehozását
!

 

 

AZ EURÓPAI UNIÓS TAPASZTALATOK ÉS TRENDEK ALAPJÁN


...Magyarországon meg kell oldani a mennyiségi lakáshiányt.
A lakásállomány mennyiség pótlási üteme meg sem közelíti az Uniós átlagot. Az Európai Unióban az 1000 főre eső lakásállomány 450 lakás és az évente megépülő új lakások száma átlagosan 5,3 db/1000 fő.

Magyarországon 1000 főre 400 lakás jut. A lakásállomány mennyiségi pótlásához szükséges minimális évi 4 db/1000 fő helyett 1999-ben 1,9/1000 fő lakás épült fel és az elmúlt években egyetlen év volt, amikor ez a szám meghaladta a 4,0, 2006-ban 4,4/1000 fővel. Ezzel az Uniós átlaghoz képest (5,3 új lakás/1000 fő/év) az elmúlt 10 évben jelentős elmaradás keletkezett.


MAGYARORSZÁGON A LAKÁSMOBILITÁS KIALAKULÁSÁHOZ HIÁNYZIK BÉRLAKÁS SZEKTOR
… a mennyiségi lakáshiány mellett szükséges a lakásállomány jelentős átstrukturálása.

Komoly problémát jelent, hogy ma Magyarországon a bérlakás fogalom alatt sokan a szociális bérlakásokat értik, míg tőlünk nyugatabbra bérlakásban a fizetőképes középréteg lakik. Nem mindenki kívánja illetve képes építkezéssel megoldani lakásproblémáját, e családok számára jelenthetnek elérhető megoldást a bérlakások és szociális bérlakások. Az Európai Unió tagállamaiban bérlakás-állomány átlagosan a teljes lakásállomány mintegy 36%-az. A bérlakások aránya Magyarországon 8% és ez 99%-ban szociális bérlakásokat jelent.


Az európai országokban 12 háztartásból 4 található bérlakásban, Magyarországon csak minden 12. család él bérlakásban, amely azonban szociális bérlakás.

Meg kell állítani a lakásépítésre költött költségvetési összeg reálértékének folyamatos csökkenését...
Az Európai Unió országaiban átlagosan a GDP 1,5-2%-át költik a lakásállomány megújítására, javítására. Ez az arány

magyarországon 1 % alatt van és évről-évre csökken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készüljön olyan többéves program,
melynek eredményeképpen az alábbi célok megvalósulhatnak:


Épüljön évente legalább 40 000 új európai szintű lakás, a jelenlegi lakásállomány pótlására.
Épüljön évente 10 000 új minőségi bérlakás, mely a középrétegek számára jelenthet lakásmegoldást. Fordítson a kormány további 20 milliárd Ft költségvetési támogatást ennek megvalósítására.
Készüljön olyan támogatási rendszer, mellyel a meglévő lakásállomány minősége javítható, a lakások felújíthatóak.
Növekedjen a költségvetés lakástámogatásra fordított összegének reálértéke évről-évre. Közelítsen annak GDP-hez viszonyított aránya az európai átlaghoz.
A program tartalmazzon olyan keretfeltételeket (objektív odaítélési feltételek, adókedvezmények stb.), melyekkel az építőtársaságok illetve önkormányzatok szerepet vállalhatnak a minőségi bérlakások és szociális bérlakások építésében.

A lakásépítés a gazdaság motorja...
A ráfordított költségek többszörösen megtérülnek, mert 10 000 új bérlakás

a GDP 0,8%-os emelkedését, azaz 2001-ben mintegy 117 milliárd forintot jelenthet;
50 000 új munkahelyet teremt, azaz 7%-kal kevesebb munkanélkülit jelent;
ipari nagyberuházásokat von maga után.

Az építőipari ágazatban dolgozó több mint 200 000 ember és az iparág mintegy 1600 milliárd forintnyi éves teljesítménye miatt az építőipar minden kétséget kizáróan a magyar gazdaság egyik legmeghatározóbb ágazata és az egyetlen olyan, mely nem rendelkezik kormányzati szintű képviselettel, illetve felügyelettel. Az építőiparral kapcsolatos ügyek jelenleg 5 minisztériumhoz tartoznak, és ezek között egyiknek sincs deklaráltan központi szerepe.

A Társaság a Lakásépítésért Szervezet javasolja a
felelős Lakásügyi Minisztérium létrehozását!

Legalább 40 000 új EURÓPAI SZINTŰ lakást évente
Ebből legalább 10 000 új bérlakást évente
A jelenlegi lakásállomány minőségének javítását

...tűzte ki célul az 1996. óta müködő Társaság a Lakásépítésért Szervezet

1999-ben mindössze 19 230 új lakás épült, 2000-ben 1700-1800 bérlakás megépítésére juthat az erre szánt 6,5 milliárd Ft-ból. Az előző évben soha nem látott mélypontra zuhanó új lakásépítések száma után, az idei eredmények mindössze az 1995-ös adatokat közelíthetik meg (kb. évi 25 000 db). Előrejelzések szerint csupán 2005-ben, optimistább jóslatok alapján talán már jövőre elérheti az új lakásépítések száma az ideális 40-44 000 új lakást.

AZ EURÓPAI UNIÓS TAPASZTALATOK ÉS TRENDEK ALAPJÁN

...Magyarországon meg kell oldani a mennyiségi lakáshiányt.
Hiányzik kb. fél millió lakás, és e mennyiség pótlási üteme meg sem közelíti az Uniós átlagot. Az Európai Unióban az 1000 főre eső lakásállomány 450 lakás és az évente megépülő új lakások száma átlagosan 5,3 db/1000 fő.

Magyarországon 1000 főre 400 lakás jut és a lakásállomány mennyiségi pótlásához szükséges minimális évi 4 db/1000 fő helyett 1999-ben 1,9/1000 fő lakás épült fel. Az elmúlt 5 évben 120 715 új lakás épült. Ezzel az Uniós átlaghoz képest (5,3 új lakás/1000 fő/év) 135 000, a magyar szakértők által minimálisan javasolt (4 új lakás/1000 fő/év) lakásszámhoz képest, 80 ezres lakáshiány keletkezett ezalatt az 5 év alatt.

Magyarországon több bérlakásra van szükség

A mennyiségi lakáshiány mellett szükséges a lakásállomány jelentős átstrukturálása.
Nem mindenki kívánja illetve képes építkezéssel megoldani lakásproblémáját, e családok számára jelenthetnek elérhető megoldást a bérlakások és szociális bérlakások. A bérlakásállomány átlagosan a teljes lakásállomány mintegy 36%-az Európai Unió tagállamaiban. A bérlakások aránya Magyarországon 8%.

Meg kell állítani a bérlakásállomány csökkenését.
Ennek ellenére a regisztrált önkormányzati bérlakást igénylők száma évről-évre növekszik! (1998-ban 22 400 igénylés, 1999-ben 27 186 igénylés)

Az Európai Uniós átlagnak (a teljes lakásállomány 36%-a) az felelne meg, ha Magyarországon 1 450 000 bérlakás lenne. Az adatok szerint, jelenleg 1 100 000 bérlakás hiányzik.

Az európai országokban 12 háztartásból 4 található bérlakásban, Magyarországon csak minden 12. család él bérlakásban.


"... három szoba... "
- a meglévő lakások minőségét
az Uniós elvárásokhoz kell közelíteni

A magyar lakásállomány háromszobásainak aránya fele az európai átlagnak.
Társaságunk egyetért azzal a céllal, hogy a családok minél nagyobb hányada éljen háromszobás lakásban.

Az európai államokban a lakások több mint 80%-a háromszobás. Magyarországon ez az arány mindössze 42%. Az önkormányzati lakások lakói közül még ennél is kevesebben lakhatnak ilyen nagy lakásban.

Hazánkban tíz lakásból csak négyben van legalább három szoba...
...és három szoba csupán minden tizedik önkormányzati lakásban van.

Meg kell állítani a lakásépítésre költött költségvetési összeg reálértékének folyamatos csökkenését...
Az Európai Unió országaiban átlagosan a GDP 1,5-2%-át költik a lakásállomány megújítására, javítására. Ez az arány Magyarországon 1% alatt van és évről-évre csökken

A lakásállomány minőségét jelentősen javítani kell...

Magyarországon minden ötödik lakásban nincs fürdőszoba.
A fürdőszobás lakások aránya az EU-ban átlagosan 95%, Magyarországon 80%, Ebből önkormányzati lakásban 72%.

Minden tizedik önkormányzati lakás nem újítható fel gazdaságosan, és minden további hatodik teljes felújítást igényel.